Jug-Jugoistok

„Jug-jugoistok“ je revijalni program koji predstavlja nove filmske i video radove od juga do istoka Evrope. Zemlje koje se nalaze na ovom području naizmenično su klasifikovane kao balkanske i mediteranske, kao kapitalističke i socijalističke, kao i evropske i neevropske. Oni dele zajedničke istorijske i kulturne veze koje se kreću u više pravaca. Takođe im je zajednički niži profil u međunarodnoj kulturi kinematografske umetnosti koji dolazi zbog nedostatka interesa i brige od strane dominantnih institucija i kustosa u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. Ovaj program kao takav predstavlja intervenciju. To je strategija za stvaranje produktivnih transnacionalnih veza i takođe metoda za mapiranje nove koncepcije Evrope za novu generaciju.

„Jug-jugoistok“ predstavlja radove namenjene bioskopima, galerijima, onlajn i drugim interdisciplinarnim izložbenim prostorima. Umetnici uključeni u selekciju bave se praksama koje brišu granice i osporavaju konvencije savremene vizuelne kulture. 2020. godine ovaj program će prvi put biti predstavljen kao zaseban deo međunarodnog takmičarskog programa festivala.

Greg de Cuir Jr
Selektor

Autoportret iz karantina

Tomas Valianatos, Grčka, 2020, 2 min.

Ovaj video zasnovan je na autoportretima snimljenim tokom karantina usled pandemije koronavirusa. Sastavljen je softverom Touch Designer & Magic Music Visuals. Elektronsku muziku kreirao je umetnik.

quarantine karantin

Empajer stejt striming

Kalin Boto, 2020, Rumunija, 8 min.

Audiovizuelni esej koji sadrži živo emitovanje odlomaka iz filma EMPIRE Endija Varhola i refleksiju na fenomen „prebacivanja kanala“ u eri Instagrama.

empire state streaming

Sedam sedam

Miljana Niković, 2020, Serbia, 14 min.

Koristeći uglavnom odlomke iz „Aerodroma ’77“, filma snimljenog za potrebe promocije američke mornarice, ovaj video kolaž nudi trivijalizaciju najnovijih velikih događaja. Narativnim replikacijama i vizuelnim ponavljanjima ovaj filmski hit – koji neki smatraju jednim od najboljih „filmova katastrofe“ – nudi reinterpretaciju naše pogrešne percepcije u beznadežnom, bezizlaznom kontekstu.

seven sedam

DNK

Niko Novak i Matevz Jerman, Slovenija, 2020, 5 min.

Da li ste ikada bili zaljubljeni?

dna dnk

Pukovnik Futurista

Vladislav Knežević, Hrvatska, 2019, 19 min.

Lansiranje balona za špijunažu iz italijanskog sela, smeštenog nasuprot južnom delu istarskog poluostrva, označilo je početak najneobičnije avanture za vazduhoplovnog oficira Đuzepea Rosinjolija. Odluka da se krene u izviđačku misiju nad teško utvrđenom austrougarskom vojnom zonom Pule doneta je nekoliko meseci pre nego što je Kraljevina Italija 1915. ušla u Prvi svetski rat.

colonello pukovnik

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/

Alternative Film/Video festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

© Copyright 2020 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival 2020.

Alternative Film/Video festival 2020.