Neimenovana sekvenca praznine, Vika Kirhenbauer, Nemačka, 12:31

Sastavljen od kratkih vinjeta rađenih različitim tehnikama i materijalima, film „Neimenovana sekvenca praznine“ koristi oblik esejističkog filma u pokušaju da predstavi gubitak pamćenja, prozrokovan traumom, kroz refleksije svetla van vidljivog spektruma – onoga što se oseti, a nikada ne vidi. Prebacujući se lagano između planetarnih makro razmera, fizičkih fenomena i individualnih izveštaja stvaranja emotivnih tema, umetnikov glas ispituje nasilje i njegove posledice, stalež i nastranost, ne kroz predstavljanje već iznutra.

Video montaža je spora i ritmična, ali ipak neujednačena. Slikovni tok prekidan je prazninama čije značenje nije ništa manje važno od samih slika. Snimci na kojima zajedničko vizuelno pamćenje predstavlja lične uspomene istrajavaju uporedo sa sekvencama snimljenim infracrvenom kamerom i scenama snimljenim pod ultraljubičastim svetlom ili mikrotalasnim zračenjem. Razmišljajući o efektima nevidljivog i nerazdvojivoj moći koja je svojstvena izmeštanju nasilja van vidljivosti, delo istovremeno odražava digitalne arhive i tehnologije koje pomažu u oblikovanju odnosa savremenog čoveka prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Rad ispituje granice vida i mogućnost zapisa, razmatrajući slučajeve u kojima subjekt ostaje netransparentan sam sebi. Duhovi se pojavljuju iz procepa isparanih u vremenu nezapamćenim detinjstvom, a nedavno ukinut ritual spaljivanja veštica u umetnikovom seoskom rodnom mestu služi kao kontrast kojim se preispituje politika vidljivosti.

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/

Alternative Film/Video festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

© Copyright 2020 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival 2020.

Alternative Film/Video festival 2020.