Žiri

barbara borcic

BARBARA BORČIĆ

Istoričarka umetnosti

Barbara Borčić

Istoričarka umetnosti, aktivnna u oblasti savremene umetnosti kao kustosica i spisateljica sa fokusom na umetnost performansa i video-art. Saradnica video programa i video arhiva DIVA stanice u SCCA – Centru za savremenu umetnosti u Ljubljani (direktorka 1997–2015). Nadležna za SCCA deo  evropskog projekta Još uvek nenapisane priče (2020-2022). Kurirala je brojne izložbe i autorka je knjige Videodokumenta: Video umetnost u Sloveniji 1969-1998, prvog sistematskog dokumentovanja i istraživanja video-arta u Sloveniji, važnog za utvrđivanje terminologije i postavljanje teoretske osnove za dalja istraživanja. Redovno je držala predavanja i objavljivala tekstove, poput „Video umetnost od konceptualizma do postmodernizma“, u: Nemoguće istorije: Istorijske avangarde, neo-avangarde i post-avangarde u Jugoslaviji, 1918-1991 (MIT Press 2003); „Galerija ŠKUC, Alternativna kultura i Neue Slowenische Kunst osamdesetih godina“, u: NSK od Kapitala do Kapitala. Neue Slowenische Kunst – The Event of the Final Decade of Yugoslavia (MIT Press, 2015).

ivana kronja

Dr Ivana Kronja

Filmolog i filmska kritičarka

Dr Ivana Kronja

Filmolog i filmska kritičarka. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala (2010) na FDU, UU u Beogradu. Stipendista Britanske vlade za doktorsko istraživanje na Univerzitetu Oksford, UK (2002-3) i gostujuća predavačica na Univerzitetu u Beču (2009, 2013). Članica Srpskog ogranka Fipresci i Srpske filmske akademije AFUN. Od 2003. profesor filma na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Objavila je više stručnih radova na temu estetike muzičkog videa, eksperimentalnog i savremenog filma u zemlji i inostranstvu. Autorka je eksperimentalnog filma Pacov u kuhinji/Rat in The Kitchen (2004), prikazanog na AFV 2004. Nedavno je izašla iz štampe njena monografska studija: Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet. Evropa-SAD-Srbija (FCS, 2020) u izdanju Filmskog centra Srbije.

koyo yamashita

Kojo Jamašita

Direktor festivala Image forum Festival

Kojo Jamašita

Rođen u Tokiju. Direktor festivala Image Forum Festival od 2001. Programer Foruma pozorišnih slika u Šibuja, Tokio od 2005. Bio je gostujući programer/kustos mnogih filmskih i medijskih umetničkih festivala i filmskih događaja u Japanu i širom sveta, kao što su: Transmediale (Berlin), Bozar (Brisel), Međunarodni festival dokumentarnog i eksperimentalnog filma Arkipel (Džakarta), Sea Shorts(Malezija), Festival novih medija u Seulu (Seul) itd. Takođe kustos filmskog programa/DVD projekta mladih japanskih nezavisnih animatora  „THINKING AND DRAWING“ (2001). Savetnik za kolekciju filmova i video-spotova za Azijski kulturni centar u Kvangdžuu, Koreja. Bio je u žiriju mnogih međunarodnih filmskih festivala kao što su Međunarodni filmski festival u Hong Kongu, festival u Kanu, Međunarodni filmski festival u Roterdamu, Međunarodni filmski festival Tampere itd.

*Photo courtesy of Wayan Martino.

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/

Alternative Film/Video festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

© Copyright 2020 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival 2020.

Alternative Film/Video festival 2020.